Gurman sem in pika

Gurman sem in pika

Dobrodošli v svetu hrane in vina. Svet, ki ga vsak od nas odkriva zase, po svojih željah in svojemu okusu. Svet, ki je različen vsakemu izmed nas, kjer niti dva okusa nisa ista in svet kjer so vaša domišljija in vaše brbončice meja zaznavanj. Vsak izmed nas je v sebi gurman, eni manjši drugi večji. Različno imamo priložnosti odkrivati kvaliteto in okuse raznolikih jedi, ki jih pripravljajo kuharski mojstri v restavracijah po svetu. Meje med nami, so kulinarične izkušnje, ki jih nosi v sebi vsak izmed nas, naj bodo dobre ali slabe. Le kdo lahko sodi? Vsak sam lahko sodi svoj okus in svojo izbiro. Hrana, njeno okušanje in ocenjevanje, je stvar vsakega posameznika. Vsak je gurman zase in pika. Gurman si ali pa nisi. Za nekatere je hrana le materija, za druge eksplozija užitka in okusov. Gurman je individum, ki ceni, spoštuje in živi s hrano in vinom.

kotar_5_1-200x150

Človek, ki razume kako hrana nastane, iz česa nastane, koliko časa je potrebno, da nastane dobra hrana, kdo jo pripravlja in koliko duše vloži v pripravo hrane. Je to le surovo meso, cenene sestavine, hrana iz »vrečke«, hitra prehrana in kozarec industrijsko pridelanega namiznega vina trgovske znamke lokalnega trgovca ali je to odličen kos skrbno izbranega mesa, doma narejene testenine, izbrana domača zelenjava, ki jo pridelujejo slovenski kmetje na svojih poljih, čudovita moka, ki nastane iz domače pšenice iz naših polj in vrhunsko vino iz izjemnih kleti slovenskih vinarjev širom Slovenije. Zame je bila hrana vedno doživetje. Ni samo kos hrane, ki ga zaužijem, ko sem lačen, ampak je užitek, ki traja, uro, dve ali več, ampak ostane. Ko ni več okusa, ostane spomin, spomin na moja uro, z mojim krožnikom in izbiro kuharja. Pravi gurman se ne samo zaveda kaj mora biti v hrani in katera hrana mora biti, da je dobra, ampak tudi čuti hrano, čuti sestavine, vonja, okusi, vidi, otipa. Ko je hrana »v tebi« in lahko rečeš, to je rožmarin, to je curry, tukaj je dodan portovec, to je narejeno na olivnem olju, je to bučno olje? Hrano je potrebno čutiti. Ko vzameš sveže surovine v roke in se zavedaš, kaj držiš, otipaš, vonjaš in okusiš. Čas preživet ob hrani je doživetje in je ravno tako trenutek sreče, ko zagledaš pred sabo izbrano jed, ko zavonjaš sveže začimbe, ko se prepletajo omamne dišave iz kuharske ponvice in ko zajameš prvi grižljaj novega, čudovitega potovanja po svetu okusov. Ko lahko v eni jedi potuješ po kuhinjah vsega sveta in na koncu rečaš, mojster je še kje kaj? Odličen izbor hrane nebi bil popoln ob dobri vinski kapljici. A to je zopet novi svet, ki se mu je potrebno posvetiti v celoti. Pravi gurman ve kdaj je dovolj, a nikoli ni končano. Pravi gurman reče, še pridem, a naslednjič se prepustim drugi strani jedilnika. Nova stran v kulinarični bukvi vašega življenja. Svet zaznave in svet tisočerih okusov, vonjev in kulinaričnih odkritij. Svet, ki pozna samo vaše lastne meje in vaš okus. Čas, ki je lahko samo vaš, a prinaša izjemno srečo in izpopolnitev. Hrana je sreča. Prispevek je objavljen tudi na spletni stran svet24.si.