Prestiž po francosko.

Prestiž po francosko.

Prestiž po francosko. Francija, dežela doživetij in dežela lepot. Lepote, ki segajo v vse kotičke narave, gozdov, brezmejnih polj sivke in seveda odličnega vina, šampanjcev in hrane. Ob vseh dobrotah kulinarično bogate Francije ne smejo ostati neodkriti mali francozi – slastni, sočni, barviti in vrhunski macaronsi. Macaronsi izvirajo iz Italije, natančo iz leta 1533, kot izum in delo chefa Catherine de Medicis, ki se je poročila z Duc d’Orleans, ki je leta 1547 postal francoski kralj, bolj poznan kot Henry II. Beseda macaronsi in makaroni pomeni, da je testo iz zelo kvalitetne moke. Macaronsi so bili kot sladica prvič postreženi leta 1660 na poroki Louisa XIV in Marije Tereze. Šele v 20. stoleletju je francoski slaščičar Pierre Desfontaines (iz priznane francoske slaščičarne Ladurée), dobil idejo, da macaronse združi v dve nadstropji, kot čokoladni panache. Od tega trenutka dalje, so bili macaronsi razglašeni za francosko nacionalo jed in postali najbolj prodajana slaščica na policah trgovcev po svetu. Še en razlog več, da se bogato odkritje zgodovine prenese tudi na današnji jedilnik modernih in sofisticiranih porok naših mladoporočencev.

prestiz_po_francosko

Ne samo zgodovinska, ampak tudi kvalitetna vrednost macaronsov je precejšnja. Macaronsi so namreč narejeni iz mandljeve moke, ki velja za eno izmed dražjih sestavin. Da ne omenim pogojev in težavnost izdelave macaronsov. Seveda se njihove izdelave nekateri lotijo tudi doma, a bi jo raje prepustil profesionalcem. Macaronski so lahko vseh okusov in barv. Prilagodita jih lahko barvi pogrinjka in seveda vajinim željam, lahko so večji ali manjši, a vedno okrogli. Lahko so kot prigrizek ob aperitivu, kot sladica čez večer ali kot darilo za svate. Ko bodo postreženi na mizo, naj bodo v stilu, ko bodo zaviti kot darilo, naj blestijo. Definitvno so macaronsi sladica ali prigrizek, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega. Sladica, ki prevzame in navduši. Če ne po barvi, pa po okusu. Samo pravega mojstra morata najti, pa bosta z njimi tudi vidva navdušila svoje svate. Tako lahko macaronsi izpolnijo enega izmed poročnih rekov – nekaj novega, nekaj izposojenega, nekaj starega in nekaj modrega. Vsega po malem. A vse kvalitetno. Naj bodo vsi detajli poroke skrbno izbrani in nič prepuščeno naključju.